sobota, 24 września 2016

MARCHEWKOWO-KRÓWKOWA BABKA

Za oknem już typowo jesienna aura, więc mam dla Was jesienne ciasto z dodatkiem marchewki i cukierków "Krówek", wilgotne i mięciutkie, wprost przepyszne ;)






SKŁADNIKI

120 g mąki pszennej,
100 g krówek,
3 łyżki mleka,
60 g jogurtu naturalnego,
50 ml oleju,
3 łyżki cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka sody,
szczypta soli,
3 średnie marchewki



WYKONANIE

Krówki rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestygnięte mieszamy z jogurtem. Jajka roztrzepujemy z cukrami, dodajemy krówki oraz olej. Następnie dodajemy marchew startą na tarce o małych oczkach (odsączamy z nadmiaru soku) oraz suche składniki. Całość przekładamy do formy o wymiarach 28x12 cm. Pieczemy ok. 30-35 min w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Jeszcze nie dodawałam do marchewkowego ciasta krówek :) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Krowki nadaja slodkiego smaku i aromatu ☺

    OdpowiedzUsuń