Za oknem już typowo jesienna aura, więc mam dla Was jesienne ciasto z dodatkiem marchewki i cukierków "Krówek", wilgotne i mięciutkie, wprost przepyszne ;)
SKŁADNIKI
120 g mąki pszennej,
100 g krówek,
3 łyżki mleka,
60 g jogurtu naturalnego,
50 ml oleju,
3 łyżki cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka sody,
szczypta soli,
3 średnie marchewki
WYKONANIE
Krówki rozpuszczamy z mlekiem w
kąpieli wodnej. Lekko przestygnięte mieszamy z jogurtem. Jajka
roztrzepujemy z cukrami, dodajemy krówki oraz olej. Następnie
dodajemy marchew startą na tarce o małych oczkach (odsączamy z
nadmiaru soku) oraz suche składniki. Całość przekładamy do formy
o wymiarach 28x12 cm. Pieczemy ok. 30-35 min w 180 stopniach.
Ciekawy przepis. Jeszcze nie dodawałam do marchewkowego ciasta krówek :) muszę spróbować
OdpowiedzUsuńKrowki nadaja slodkiego smaku i aromatu ☺
OdpowiedzUsuń