to propozycja na niedzielny obiad, który praktycznie sam się robi, wystarczy włożyć składniki do rękawa i upiec
SKŁADNIKI
5 plastrów schabu,
2 łyżki musztardy francuskiej,
½ łyżeczki miodu,
½ łyżeczki soli,
pieprz,
słodka i ostra papryka
5 ziemniaków,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
5 pieczarek,
3 marchewki,
sól,
pieprz,
1 łyżka przyprawy do ziemniaków,
3 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE
Mięso przygotowujemy dzień wcześniej (wtedy mięso będzie bardzo aromatyczne).
Każdy plaster schabu kroimy na 2 części, lekko rozbijamy
tłuczkiem. Musztardę mieszamy z miodem oraz przyprawami. Tak
przygotowaną marynatą nacieramy mięso, odstawiamy na noc do
lodówki.
Obieramy warzywa. Ziemniaki i
pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę w pióra, marchew i
paprykę w paski. Ziemniaki obsypujemy przyprawą do ziemniaków,
mieszamy z resztą warzyw, posypujemy przyprawami do smaku. Warzywa
wkładamy do rękawa, na środku układamy mięso. Zawiązujemy
rękaw. Pieczemy ok 50-60 min w 180 stopniach.
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDzieki
Usuń