bardzo kruche ciasteczka, nadziane marmoladą różaną, doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty - z podanej porcji wyszło ok. 40 ciasteczek
SKŁADNIKI
35 dag mąki (pół na pół pszennej i
krupczatki),
250 g masła,
4 żółtka,
50 g cukru pudru,
szczypta soli,
2 łyżki śmietany,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
marmolada różana,
cukier puder
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy
ciasto, wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto dzielimy
na 2 części. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka o
średnicy 5 cm (krok 1).
Z pięciu kółek powstaną 2 różyczki. Kółka
układamy w taki sposób aby zachodziły na siebie, środek smarujemy
marmoladą (krok 2). Całość zwijamy (krok 3), przecinamy na pół (krok 4). Układamy na
blasze lekko rozchylając płatki (krok 5). Pieczemy ok. 15 min w 180
stopniach - na złoty kolor (krok 6). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
krok 1 |
krok 2 |
krok 3 |
krok 4 |
krok 5 |
krok 6 |
ależ cudowne ciasteczka! wyobrażam sobie ich smak i zapach!
OdpowiedzUsuńPyszne są te ciasteczka! piekłam je tylko raz bardzo dawno temu, może powtórzę :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie Asiu ☺
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :-) do kawki idealne :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do smakowania
Usuńwyglądają uroczo! piękne :)
OdpowiedzUsuńDzieki
UsuńZrobilam.......mniamciiii....sa pyszne bardzo robcie polecam:)
OdpowiedzUsuń