Długo nosiłam się z zamiarem zrobienia tej sałatki, odkąd obejrzałam Kuchenne rewolucje z Magdą Gessler. W końcu przyszła pora i postanowiłam skorzystać z przepisu. Sałatka idealna dla wielbicieli ostrych smaków.
SKŁADNIKI
30 dag mortadeli,
2 pomidory,
1 cebula,
5 płatów papryki konserwowej Dagoma,
½ cebuli lub 1 mała
Sos:
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki musztardy łagodnej,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
szczypta cukru,
sól, pieprz,
szczypiorek
WYKONANIE
Mortadelę kroimy w paski. Pomidory,
paprykę i ogórki kroimy w kostkę, Cebulę kroimy w piórka. Sos:
musztardę mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku
przeciśniętego przez praskę i cukrem.
Składniki na sałatkę
mieszamy ze sobą, polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem,
posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Sałatkę wkładamy do lodówki
na 1 godzinę aby smaki się przegryzły.
Wygląda smacznie,na pewno zrobię ja w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuń