Lekkie i puszyste muffinki z dodatkiem likieru waniliowego, który nadaje nadaje muffinkom niezwykłego aromatu.
SKŁADNIKI na 12 sztuk:
1 szkl. mąki pszennej,
1/3 szkl. cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szkl. likieru waniliowego Dalkowski,
¼ szkl. oleju,
kilkanaście drylowanych wiśni,
cukier puder do posypania
WYKONANIE
Suche składniki mieszamy z suchymi w 1
misce, a w drugiej misce łączymy mokre składniki. Do mokrych
składników wsypujemy suche, mieszamy łyżką. Przekładamy do
papierowych papilotek na muffinki, wciskamy po 2-3 sztuki wiśni.
Pieczemy ok 18-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu
posypujemy cukrem pudrem.
Papilotki, w których upiekłam muffinki pochodzą ze sklepu internetowego PAPILART. Zapraszam na ich stronę, mają tam duży wybór różnego rodzaju form i foremek do pieczenia słodkich wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz