Na moje urodziny postanowiłam zrobić tort w moich ulubionych smakach: orzechowy biszkopt, krem kawowy, wierzch ozdobiony liśćmi czekoladowymi, a całość przełamana smakiem różanej konfitury, pychotka!!!
SKŁADNIKI
Biszkopt orzechowy: tortownica średnica
18 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
4 łyżki zmielonych orzechów
włoskich,
2 łyżki mąki,
2 łyżki bułki tartej,
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
Krem kawowy:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
2 łyżki kawy sypanej,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej sypkiej
Dodatkowo:
biszkopty,
wódka lub spirytus,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
(całkowicie zmielonej)
3 łyżki orzechów włoskich zmielonych
do dekoracji,
WYKONANIE
Biszkopt:
Dno tortownicy wykładamy papierem do
pieczeniem, boki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Żółtka
oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier, następnie żółtka. Dodajemy po kolei: orzechy, mąkę
wymieszaną z proszkiem i bułkę tartą, mieszamy delikatnie.
Przekładamy do formy, pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach. Po
wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.
Krem kawowy:
Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku.
Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl.
mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do
gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy
na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie
dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz 2 łyżki wódki,
mieszamy.
Przełożenie tortu:
Blaty biszkoptowe nasączamy kawą
wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3
kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie,
smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej
strony marmoladą, układamy na kremie, dociskamy. Wierzch i boki
smarujemy resztą masy, boki obsypujemy orzechami, wierzch dekorujemy
liśćmi czekoladowymi.
Rada: jeśli nie macie konfitury różanej, doskonale sprawdzi się również dżem wiśniowy DAGOMA. Zajrzyjcie na stronę http://dagoma.com.pl mają tam duży wybór pysznych przetworów. Polecam!!!
Rada: jeśli nie macie konfitury różanej, doskonale sprawdzi się również dżem wiśniowy DAGOMA. Zajrzyjcie na stronę http://dagoma.com.pl mają tam duży wybór pysznych przetworów. Polecam!!!
piękny!
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńObłędny ten Twój torcik :) Wygląda cudownie, piękna dekoracja, a do tego nie ma nic lepszego niż połączenie kawy i orzechów. I jeszcze tyle kremu w środku :)
OdpowiedzUsuńotóż to Kasiu, widzę że mamy podobne smaki ;)
UsuńAniu piękny torcik :) Jeszcze raz wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
OdpowiedzUsuńdzięki Asiu ;)
Usuńślicznie wygląda ten Twój torcik, pięknie udekorowany tymi czekoladowymi płatkami; z pewnością też smakuje pysznie
OdpowiedzUsuńdzięki, bardzo pyszny nieskromnie powiem ;)
UsuńFajny torcik nie wolno kopiowac a chciałam upic corence na Urodzini bo przyjadą :(:( Irena
OdpowiedzUsuńproszę kliknąć w przepis i na dole jest ikonka PRINT można wydrukować lub skopiować, pozdrawiam :) a potem proszę o fotkę tortu;)
Usuń