proste ciasto ze śliwkami, do weekendowej kawki idealne
SKŁADNIKI
Blaszka o wym.28x20cm
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy
bułką tartą.
Składniki na ciasto:
½ kostki masła,
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru waniliowego,
4 łyżki cukru pudru,
2 szkl. mąki,
1 łyżka śmietany
Piana z białek:
3 białka,
2 łyżki cukru,
2 łyżki budyniu waniliowego,
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
śliwki, cynamon
WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy w
misce, robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na
30 min. Następnie 2/3 ciasta ścieramy na tarce, układamy w
blaszce, dociskamy. Pianę z białek ubijamy z cukrem, dodajemy olej
i budyń. Rozsmarowujemy na cieście, układamy wydrylowane
śliwki skórką do dołu, posypujemy cynamonem, ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 35-40 min.
Ta pianka <3
OdpowiedzUsuńPyszne kruche ciacho :)
OdpowiedzUsuńDzieki dziewczyny
OdpowiedzUsuń