sobota, 17 września 2016

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANĄ

 proste ciasto ze śliwkami, do weekendowej kawki idealne



SKŁADNIKI
Blaszka o wym.28x20cm
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Składniki na ciasto:
½ kostki masła,
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru waniliowego,
4 łyżki cukru pudru,
2 szkl. mąki,
1 łyżka śmietany


Piana z białek:
3 białka,
2 łyżki cukru,
2 łyżki budyniu waniliowego,
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
śliwki, cynamon


WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy w misce, robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na 30 min. Następnie 2/3 ciasta ścieramy na tarce, układamy w blaszce, dociskamy. Pianę z białek ubijamy z cukrem, dodajemy olej i budyń. Rozsmarowujemy na cieście, układamy wydrylowane śliwki skórką do dołu, posypujemy cynamonem, ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 35-40 min.

3 komentarze: