Warstwowe ciasto, które w swoim składzie zawiera pyszne batoniki Prince Polo, któż ich nie lubi? A wszystko to na biszkopcie orzechowym, przełamane powidłami śliwkowymi, z dodatkiem biszkoptów, bitej śmietany, oblane czekoladą mleczną ... mniam
SKŁADNIKI
Ciasto orzechowe:
4 jajka,
1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. cukru
½ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu
Masa Prince Polo:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki kakao,
2 łyżki spirytusu,
2 batoniki Prince Polo,
1 kostka masła
Masa śmietanowa:
300 ml śmietany 30%,
2 fixy do śmietany,
1 łyżka cukru pudru
Polewa:
½ op. czekolady mlecznej,
1 łyżka masła
Dodatkowo:
powidła śliwkowe,
biszkopty,
herbata do nasączenia
WYKONANIE
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka
mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na
sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli
dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24x38
cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180
stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę
zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy
do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy,
dodajemy budyń, następnie spirytus i kakao. Batoniki drobno
kruszymy, dodajemy do masy, mieszamy.
Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno,
dodajemy cukier wymieszany z fixem, mieszamy.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z dodatkiem masła.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt smarujemy powidłami,
smarujemy masą prince polo, układamy biszkopty nasączone w
herbacie, smarujemy masą śmietanową, polewamy rozpuszczoną
czekoladą.
Ale pyszności :) Poproszę kawałek, bo od wczoraj chodzi za mną coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńKasiu częstuj się ;)
OdpowiedzUsuń