Małe babeczki do koszyczka wielkanocnego. Idealnie pasują na wielkanocny stół.
SKŁADNIKI
Ciasto na 15 babeczek:
2 szkl. mąki,
2 szkl. mąki,
3 żółtka,
6 łyżek cukru,
150 g margaryny,
szczypta soli,
1 łyżka śmietany,
olej i bułka tarta do foremek
Krem
czekoladowy:
1 szkl. śmietany 30%,
1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Dodatkowo:
1 szkl. śmietany 30%,
1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Dodatkowo:
czekoladowe jajka,
kolorowe kuleczki
WYKONANIE
Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną
margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę
śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co
najmniej pół godziny.
Foremki na babeczki smarujemy olejem,
posypujemy bułką tartą.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy
kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do
boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20
min. w 180 stopniach.
- Krem: śmietankę przekładamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia składników, uważając aby śmietanka się nie zagotowała. Odstawiamy na 3 godziny do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy przygotowaną masę, napełniamy nią babeczki, do środka wkładamy jajo. Smacznego.
Piękne i pyszne. Uwielbiam kruche babeczki z kremem :)
OdpowiedzUsuń