niedziela, 20 marca 2016

JOGURTOWO-WIŚNIOWA KANAPKA

dlaczego kanapka? Ponieważ jest to ciasto, które możemy wziąć do ręki, doskonałe na 2 śniadanie na słodko, z kawą wręcz idealne połączenie ... Lekkie, niezbyt słodkie wiosenne ciasto.








SKŁADNIKI: blaszka 23x38 cm

Ciasto kruche z bezą:
1,5 szkl. mąki,
 3 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
120 g margaryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 ½ szkl. cukru
Galaretka wiśniowa:
0,75 l drylowanych wiśni w syropie,
2 galaretki wiśniowe, 
600 ml wrzątku

Masa jogurtowa:
750 ml jogurtu naturalnego,
3-4 łyżki syropu wiśniowego,
2-3 łyżki cukru pudru,
3 płaskie łyżki żelatyny

Dodatkowo:


WYKONANIE

Ciasto kruche z bezą:
 Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min.
Galaretka wiśniowa: 
Wiśnie wraz z sokiem i wodą zagotowujemy, dodajemy galaretkę,mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia.
Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Jogurt mieszamy z cukrem i syropem wiśniowym. Dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy. (Do masy możemy dodać więcej cukru).

Przełożenie ciasta:
Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy ciasto, wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Gdy galaretka zastygnie wylewamy masę jogurtową, układamy herbatniki. Schładzamy w lodówce kilka godzin. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Uwaga!!! masę jogurtową przygotowujemy dopiero kiedy galaretka zastygnie.


Do ciasta użyłam herbatników maślanych od Cukry Nyskie, polecam.





1 komentarz:

  1. witam. polecam kanapki wiśniowe są przepyszne, jadłam- nie są zbyt słodkie. galaretka i wisnie daja owocowy pyszny smak.można je jeść i jeść, są tak pyszne-mniam. Polecam

    OdpowiedzUsuń