dlaczego kanapka? Ponieważ jest to ciasto, które możemy wziąć do ręki, doskonałe na 2 śniadanie na słodko, z kawą wręcz idealne połączenie ... Lekkie, niezbyt słodkie wiosenne ciasto.
SKŁADNIKI: blaszka 23x38 cm
Ciasto kruche z bezą:
1,5 szkl. mąki,
3 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
120 g margaryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
½ szkl. cukru
3 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
120 g margaryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
½ szkl. cukru
Galaretka wiśniowa:
0,75 l drylowanych wiśni w syropie,
2 galaretki wiśniowe,
2 galaretki wiśniowe,
600 ml wrzątku
Masa jogurtowa:
750 ml jogurtu naturalnego,
3-4 łyżki syropu wiśniowego,
2-3 łyżki cukru pudru,
3 płaskie łyżki żelatyny
Dodatkowo:
WYKONANIE
Ciasto kruche z
bezą:
Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z
margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i
kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni.
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na
podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min.
Galaretka wiśniowa:
Wiśnie wraz z sokiem i wodą zagotowujemy, dodajemy
galaretkę,mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia.
Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w
1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Jogurt mieszamy z cukrem i syropem
wiśniowym. Dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy. (Do masy możemy dodać więcej cukru).
Przełożenie ciasta:
Blaszkę wykładamy folią
aluminiową, układamy ciasto, wylewamy tężejącą galaretkę z
wiśniami. Gdy galaretka zastygnie wylewamy masę jogurtową,
układamy herbatniki. Schładzamy w lodówce kilka godzin. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
lub polać polewą.
Uwaga!!! masę jogurtową przygotowujemy dopiero kiedy galaretka zastygnie.
Uwaga!!! masę jogurtową przygotowujemy dopiero kiedy galaretka zastygnie.
witam. polecam kanapki wiśniowe są przepyszne, jadłam- nie są zbyt słodkie. galaretka i wisnie daja owocowy pyszny smak.można je jeść i jeść, są tak pyszne-mniam. Polecam
OdpowiedzUsuń