Dziś światowy dzień muffina, z tej okazji zapraszam Was na szarlotki w formie małych muffinek, doskonałe na 1 kęs do popołudniowej kawki.
SKŁADNIKI
Suche składniki:
1 szkl. mąki,
2 łyżki płatków owsianych,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka cukru cynamonowego Skworcu,
szczypta soli,
1 szkl. mąki,
2 łyżki płatków owsianych,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka cukru cynamonowego Skworcu,
szczypta soli,
Mokre składniki:
1 jajko,
1/2 szkl. śmietany 12%,
1/4 szkl. oleju
1 jajko,
1/2 szkl. śmietany 12%,
1/4 szkl. oleju
Kruszonka:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 łyżki cukru
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
mały słoiczek prażonych jabłek (ok. 170 g)
mały słoiczek prażonych jabłek (ok. 170 g)
WYKONANIE
Suche składniki mieszamy w 1 misce, w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Łączymy je razem, mieszamy łyżką.
Nakładamy do foremek na muffinki po 1 łyżce ciasta, na to
nakładamy 1 łyżeczkę prażonych jabłek, przykrywamy łyżką
ciasta, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz