Z okazji naszego święta, zapraszam wszystkie Panie na pyszny kawowy deser, który zniewala smakiem, a galaretka, doskonale przełamuje smak kawy. Pychotka.
SKŁADNIKI
Wiśniowa galaretka:
1/3 szkl. soku wiśniowego,
1 płaska łyżeczka żelatyny
Panna cotta:
125 ml śmietany 30%,
125 ml mleka 3,2%;
100 ml espresso ,
2 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki żelatyny,
1 łyżka likieru kawowego
1/3 szkl. soku wiśniowego,
1 płaska łyżeczka żelatyny
Panna cotta:
125 ml śmietany 30%,
125 ml mleka 3,2%;
100 ml espresso ,
2 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki żelatyny,
1 łyżka likieru kawowego
WYKONANIE
- Galaretka: Sok zagotowujemy, w gorącym płynie rozpuszczamy żelatynę, przelewamy do 2 kokilek. Zostawiamy do stężenia.
- Panna cotta: W gorącym espresso rozpuszczamy żelatynę. Mleko, cukier i śmietanę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy likier i espresso z żelatyną. Lekko wystudzone przelewamy do kokilek gdzie stężała galaretka. Gdy masa przestygnie przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie, można lekko podważyć nożem. Podajemy z wiśniami nasączonymi w alkoholu.
- UWAGA!!! Jeśli nie lubicie galaretki, gotową panna cottę można polać ulubionym sosem owocowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz