Nie mam maszynki do mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc.
SKŁADNIKI
3 udka z kurczaka,
1 noga z kaczki,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
2 jajka,
1 kajzerka,
sól,
pieprz,
1 łyżka przyprawy do dań z mięsa
mielonego,
2 ziela angielskie,
olej,
bułka tarta
WYKONANIE
Mięso gotujemy do miękkości z
warzywami oraz zielem angielskim. Cebulę kroimy w kostkę,
podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Ugotowane mięso studzimy, obieramy
z kości i skóry, przekładamy do malaksera, dodajemy warzywa
pokrojone na mniejsze kawałki oraz ostudzoną cebulę, 2 żółtka,
odciśniętą bułkę (najpierw namoczoną w wodzie) i włączamy
blender, do czasu aż składniki się połączą. Białka ubijamy na
sztywną pianę, dodajemy do pasztetu, delikatnie mieszamy.
Przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką
tartą, wyrównujemy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy 45-50 min w
180 stopniach.
Użyłam 2 foremek o wymiarach 15x10xm.
Wygląda super, bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńdzięki KASIU ;)
OdpowiedzUsuń