poniedziałek, 14 marca 2016

PASZTET DROBIOWY Z MALAKSERA

Nie mam maszynki do mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc.



SKŁADNIKI

3 udka z kurczaka,
1 noga z kaczki,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
2 jajka,
1 kajzerka,
sól,
pieprz,
1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego,
2 ziela angielskie,
olej,
bułka tarta



WYKONANIE

Mięso gotujemy do miękkości z warzywami oraz zielem angielskim. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Ugotowane mięso studzimy, obieramy z kości i skóry, przekładamy do malaksera, dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki oraz ostudzoną cebulę, 2 żółtka, odciśniętą bułkę (najpierw namoczoną w wodzie) i włączamy blender, do czasu aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pasztetu, delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą, wyrównujemy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy 45-50 min w 180 stopniach.
Użyłam 2 foremek o wymiarach 15x10xm.

 

2 komentarze: