Kolejna propozycja wielkanocnego wypieku, tym razem na kruchym kakaowym cieście, które przed pieczeniem jest mrożone w zamrażalniku. Ciasto można upiec w 1 dużej blaszce lub w 2 mniejszych.
SKŁADNIKI
Ciasto: (2 blaszki 36x11)
4 szkl. mąki
25 dag margaryny
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
pojedynczy proszek do pieczenia
3 łyżki kakao
1 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
aromat waniliowy
5 łyżek wiórek kokosowych
Masa serowa:
1 kg sera
2 szkl. cukru
20 dag margaryny
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki manny
8 żółtek i 8 białek
WYKONANIE
Ciasto:
Wszystko składniku razem zagniatamy i dzielimy na
4 części. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę.
Masa serowa:
Margarynę, żółtka i cukier ucieramy.
Dodajemy stopniowo ser, mąkę i mannę- ucieramy. Na końcu dodajemy aromat i wiórki oraz ubitą pianę z białek- delikatnie mieszamy.
Do foremek ścieramy na tarce po 1
kawałku ciasta. Wylewamy masę serową, ścieramy resztę ciasta.
Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.
Smakowity serniczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. A masz Aniu jakiś przepis na sernik z brzoskwiniami?lub w którym momencie dodać w tym przepisie brzoskwinie do ciasta? :-)
OdpowiedzUsuńpokrojone na kawałki brzoskwinie można ułożyć na cieście i zalać serem, lub polecam ten przepis http://slodkibratek.blogspot.com/2016/03/kokosowy-sernik-z-nektarynka-na.html
OdpowiedzUsuń