Lekka, chrupiąca sałatka na szybko. Doskonała na zbliżającą się wiosnę.
SKŁADNIKI
200 g sałaty roszponki,
kilka liści sałaty rzymskiej,
2 jajka,
1 pomidor,
150 g sera feta,
2 łyżki łuskanego słonecznika,
kawałek zielonej papryki,
Na grzanki:
2 łyżki masła,
2 kromki chleba,
1 łyżeczka bazylii suszonej
Sos koperkowy:
3 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżki wody,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól, pieprz
WYKONANIE
Roszponkę układamy na półmisku,
sałatę rzymską rwiemy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, po
ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki. Pomidora sparzamy, obieramy ze
skórki, kroimy w cząstki. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski.
Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni. Składniki układamy na
sałacie, posypujemy grzankami, polewamy sosem.
Grzanki: chleb kroimy w kostkę, masło
rozpuszczamy, dodajemy chleb, posypujemy bazylią, smażymy na złoto
z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz