Strogonowa chyba każdy zna, jest to potrawa mięsna, którą zawsze można zaserwować na świątecznym stole lub podczas spotkań ze znajomymi. Zawsze jem go z chlebem, ale słyszałam, że niektórzy serwują inne dodatki, jak np. ryż czy kasza.
SKŁADNIKI
0,5 kg wołowiny na gulasz,
1 papryka czerwona,
30 dag pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki mąki,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka przyprawy do wołowiny Skworcu
2 liście laurowe,
2 łyżki masła,
1 łyżka śmietany ,
sól, pieprz, papryka słodka
WYKONANIE
Mięso kroimy w paski, posypujemy przyprawą do wołowiny, obtaczamy w mące, następnie smażymy na maśle na
złoto ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą,
dodajemy liście laurowe. Gotujemy do miękkości.
Pieczarki obieramy, kroimy drobno.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z pieczarkami, dodajemy do
mięsa. Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa.
Gotujemy pod
przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Koncentrat mieszamy ze śmietaną, dodajemy do potrawy, całość zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz