Ciasto idealnie sprawdzi się podczas Świat Wielkanocnych, jak również do niedzielnej kawy.
SKŁADNIKI
200 g margaryny,
200 g margaryny,
3/4 szkl. cukru pudru,
3 jajka,
250 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cytryna
WYKONANIE
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o
drobnych oczkach, wyciskamy z cytryny sok. Żółtka oddzielamy od
białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę
ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku oraz 3 łyżki soku z
cytryny i startą skórkę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z
białek. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy ok. 45 min. w 180
stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą albo lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz