Odmiana tradycyjnego obiadu, małe pulpeciki zatopione w sosie porowo – pieczarkowym podane z makaronem tagliatelle
SKŁADNIKI
Pulpety:
25 dag mielonej łopatki wieprzowej,
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny,
sól,
pieprz,
1 kajzerka czerstwa,
1 jajko,
mąka do obtoczenia,
3-4 łyżki oleju
Sos:
6 pieczarek,
pół pora,
200g śmietany 30%,
100 g sera topionego,
100 g sera feta,
sól,
pieprz
Dodatkowo:
makaron tagliatelle
WYKONANIE
Pulpety: Bułkę moczymy w wodzie,
następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wkładamy mięso,
bułkę, jajko, dodajemy przyprawy, wyrabiamy masę. Z powstałej
masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w
mące, smażymy na oleju z każdej strony na patelni. Po usmażeniu
pulpeciki odkładamy na talerz.
Sos: Pieczarki obieramy, kroimy w
półplasterki. Pora kroimy w półplastry. Pieczarki i pora
podsmażamy na tłuszczu pozostałym po pulpetach, gdy będą
miękkie, dodajemy śmietanę, ser topiony pokrojony w kostkę oraz
przyprawy, dusimy aż ser się rozpuści.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie,
odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy, na wierzchu układamy pulpety,
posypujemy pokruszoną fetą, chwilkę dusimy aby pulpety się
podgrzały.
Pomysłowy obiad, bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńtaka mała wariacja, ale zdecydowanie częściej będę robić ;)
UsuńBardzo fajnie wygląda ten makaron :) na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńNa pewno wykorzystam ten przepis, wygląda smacznie:) B...A
OdpowiedzUsuń