środa, 9 marca 2016

PULPETY W SOSIE POROWO-PIECZARKOWYM

Odmiana tradycyjnego obiadu, małe pulpeciki zatopione w sosie porowo – pieczarkowym podane z makaronem tagliatelle 

 



SKŁADNIKI

Pulpety:
25 dag mielonej łopatki wieprzowej,
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny,
sól,
pieprz,
1 kajzerka czerstwa,
1 jajko,
mąka do obtoczenia,
3-4 łyżki oleju

Sos:
6 pieczarek,
pół pora,
200g śmietany 30%,
100 g sera topionego,
100 g sera feta,
sól,
pieprz

Dodatkowo:
makaron tagliatelle

WYKONANIE

Pulpety: Bułkę moczymy w wodzie, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wkładamy mięso, bułkę, jajko, dodajemy przyprawy, wyrabiamy masę. Z powstałej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące, smażymy na oleju z każdej strony na patelni. Po usmażeniu pulpeciki odkładamy na talerz.
Sos: Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Pora kroimy w półplastry. Pieczarki i pora podsmażamy na tłuszczu pozostałym po pulpetach, gdy będą miękkie, dodajemy śmietanę, ser topiony pokrojony w kostkę oraz przyprawy, dusimy aż ser się rozpuści.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy, na wierzchu układamy pulpety, posypujemy pokruszoną fetą, chwilkę dusimy aby pulpety się podgrzały.





 

5 komentarzy:

  1. Pomysłowy obiad, bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka mała wariacja, ale zdecydowanie częściej będę robić ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajnie wygląda ten makaron :) na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wykorzystam ten przepis, wygląda smacznie:) B...A

    OdpowiedzUsuń