Miałam zapas mrożonych jagód, więc postanowiłam je wykorzystać i zimą przypomnieć sobie smak lata. Ciasto cieszy swoim wyglądem i smakuje rewelacyjnie, dzięki dodaniu moich ulubionych cukierków "Białe Michałki". Nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu, więc myślę, że każdy z Was sobie poradzi. Zapewniam, że na jednej kostce ciasta się nie skończy. Oczywiście ciasto można przygotować w sezonie, kiedy mamy świeże jagody.
SKŁADNIKI
Ciasto( forma 26x22 cm)
4 jajka,
3/4 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru,
1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jagodowy:
500 ml serka waniliowego
1/2 szkl. jagód,
2 łyżki żelatyny
Krem michałkowy:
1 szkl. śmietany 36%,
100 g serka mascarpone,
1 śmietan-fix,
6 białych michałków,
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
likier do nasączenia,
2 michałki, 2 kostki czekolady
4 jajka,
3/4 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru,
1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jagodowy:
500 ml serka waniliowego
1/2 szkl. jagód,
2 łyżki żelatyny
Krem michałkowy:
1 szkl. śmietany 36%,
100 g serka mascarpone,
1 śmietan-fix,
6 białych michałków,
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
likier do nasączenia,
2 michałki, 2 kostki czekolady
WYKONANIE
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i
octem. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, następnie mieszankę z
żółtek, na końcu mąkę, kakao i orzechy. Przekładamy do formy
wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w
rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2
placki, nasączamy likierem.
Krem jagodowy:
żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami,
następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2
plackiem
Krem michałkowy:
cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier,
usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie
mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy czekoladą i
rozdrobnionymi cukierkami.
I ja uwielbiam białe Michałki :) Ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto jak marzenie ,wspaniale się prezentuje .
OdpowiedzUsuńSuper przepis )
Świetne ciasto, Aniu masz znakomite pomysły
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny ;)
OdpowiedzUsuńile cukru dajemy do kremu Michałkowego ?cudnie wyglada
OdpowiedzUsuńja dałam 2 łyżki , ale wszystko zależy od smaku, jedni wolą bardziej słodkie desery inni mniej
Usuńok dziekuje ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJakiego likieru Pani uzyla?
OdpowiedzUsuńużyłam likieru waniliowego Dalkowski
UsuńDziekuje ;)
UsuńJeszcze jedno pytanie. Jesli nie likier to czym moge to ciasto nasaczyc?
OdpowiedzUsuńnp. wystudzoną herbatą
UsuńDziekuje :) Bede je robila na 14 go w nasza rocznice :). Pozdrawiam.
UsuńWspaniałe ciasto Aniu musze wypróbować bo z takim przepisem NIGDY się nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńA dziękuje mój własny pomysł, czekam na opinie i fotke z wykonania, pozdrawiam
Usuń