sobota, 20 lutego 2016

DELICJA Z KAJMAKIEM I WIŚNIAMI

słodki krem, przełamany kwaskowatymi wiśniami oraz nasączonymi w kawie i alkoholu biszkoptami, a wszystko zalane galaretką wiśniową ... delicja






SKŁADNIKI 

Biszkopt: (blaszka 24x 38 cm)
5 jajek,
½ szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu

Krem:
1 kostka masła,
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)

Dodatkowo:
słoik wiśni drylowanych,
biszkopty,
¾ szkl. kawy,
¼ szkl. wódki,
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku




WYKONANIE 

Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie masę z żółtek, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem.

Krem: miękkie masło ucieramy dodając powoli kajmak.

Biszkopt smarujemy kremem, układamy wiśnie osączone z syropu, następnie układamy biszkopty nasączone w kawie i alkoholu, zalewamy tężejącą galaretką.



2 komentarze:

  1. Pyszności ,pięknie się prezentuje .Nic tu dodać ani też ująć .
    Wspaniałe ciasto )

    OdpowiedzUsuń