czwartek, 11 lutego 2016

DWUKOLOROWE CIASTECZKA

kruche ciasteczka serduszka, będą stanowić słodki upominek dla ukochanej osoby

 

SKŁADNIKI
Z podanej porcji wyszło mi 25 ciasteczek:
250 g mąki
1/2 kostki margaryny
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 żółtko
aromat waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1czubata łyżka kakao
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich

WYKONANIE
Mieszamy mąkę z cukrami i proszkiem, dodajemy posiekaną margarynę, wbijamy żółtko - wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao, mleko i orzechy - ponownie wyrabiamy. Do białej części dodajemy 2 krople aromatu waniliowego. Odstawiamy do lodówki na 30 min., rozwałkowujemy obie części na placki grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w środku serduszka przy pomocy odpowiedniej foremki. Serca poprzekładamy na przemian, aby powstały dwukolorowe ciasteczka. Wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 min. w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz