niedziela, 7 lutego 2016

PIJANY CHAŁWOWIEC

pyszne ciasto, które możemy przygotować ukochanej osobie na walentynki: słodka chałwa przełamana kwaśnymi wiśniami, a wszystko oblane czekoladą, uczta dla podniebienia. Uwaga!!! ciasto tylko dla dorosłych




SKŁADNIKI

Ciasto:
1 budyń czekoladowy,
mąka pszenna,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajka,
½ szkl. cukru

Krem:
1 szkl. mleka,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki cukru,
1 kostka masła,
150 g chałwy waniliowej

Polewa:
¼ kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki kakao

Dodatkowo:
słoik wiśni drylowanych w syropie,
1/4 szkl. wódki


WYKONANIE

Ciasto: blaszkę o wymiarach 23x32 cm wykładamy pergaminem. Do szklanki o pojemności 250 ml wsypujemy budyń, kakao, proszek i tyle mąki aby szklanka była pełna. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku, a na końcu suchą mieszankę z mąki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Wiśnie osączamy z syropu, zalewamy wódką, odstawiamy na godzinę. Następnie wiśnie znowu osączamy z wódki. Wódkę rozcieńczamy ¼ szkl. syropu z wiśni.

Krem: 1/3 szkl. mleka odlewamy, dodajemy budyń i cukier, resztę zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozpuszczony budyń, zagotowujemy, a następnie studzimy. Masło ucieramy dodając budyń, a na końcu pokruszoną chałwę.

Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto.

Przełożenie ciasta: Ciasto nasączamy wódką rozcieńczoną syropem wiśniowym. Ciasto smarujemy kremem (zostawiamy 1/3 kremu na wierzch), układamy wiśnie, przykrywamy 2 ciastem, smarujemy resztą kremu i polewamy polewą.


UWAGA: ciasto przed spożyciem powinno chłodzić się całą noc w lodówce, aby masa dobrze stężała, ja pokroiłam od razu, więc na zdjęciach krem nie jest całkiem zastygnięty


9 komentarzy:

  1. Zapraszamy wszystkich pasjonatów kuchni: https://www.facebook.com/groups/1680183622220912/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym miozna zastapic chalwe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym mozna zastapic chalwe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać pokruszone cukierki Michałki albo ulubione wafelki, ale wtedy to już nie będzie ciasto chałwowe

      Usuń
  4. wygląda pysznie:)B...A

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. biszkopty, chodziło o ciasto po przekrojeniu, już poprawiam, żeby było jasne, pozdrawiam

      Usuń
  6. ok,dzięki bo już myślałam,że pomiędzy dwoma ciemnymi warstwami jest i krem i nasączone biszkopty i wiśnie :)chociaż jest to jakaś opcja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie z tymi biszkoptami też byłoby fajnie ;) do innego przepisu wykorzystam pomysł ;) pozdrawiam

      Usuń