pyszne ciasto, które możemy przygotować ukochanej osobie na walentynki: słodka chałwa przełamana kwaśnymi wiśniami, a wszystko oblane czekoladą, uczta dla podniebienia. Uwaga!!! ciasto tylko dla dorosłych
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 budyń czekoladowy,
mąka pszenna,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajka,
½ szkl. cukru
Krem:
1 szkl. mleka,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki cukru,
1 kostka masła,
150 g chałwy waniliowej
Polewa:
¼ kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
słoik wiśni drylowanych w syropie,
1/4 szkl. wódki
WYKONANIE
Ciasto: blaszkę o wymiarach 23x32 cm
wykładamy pergaminem. Do szklanki o pojemności 250 ml wsypujemy
budyń, kakao, proszek i tyle mąki aby szklanka była pełna. Żółtka
oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier, ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku, a na końcu
suchą mieszankę z mąki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy,
pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i
przekrawamy na 2 placki.
Wiśnie osączamy z syropu, zalewamy
wódką, odstawiamy na godzinę. Następnie wiśnie znowu osączamy z
wódki. Wódkę rozcieńczamy ¼ szkl. syropu z wiśni.
Krem: 1/3 szkl. mleka odlewamy,
dodajemy budyń i cukier, resztę zagotowujemy. Do gotującego mleka
dodajemy rozpuszczony budyń, zagotowujemy, a następnie studzimy.
Masło ucieramy dodając budyń, a na końcu pokruszoną chałwę.
Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i
cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy
do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy
ciasto.
Przełożenie ciasta: Ciasto
nasączamy wódką rozcieńczoną syropem wiśniowym. Ciasto
smarujemy kremem (zostawiamy 1/3 kremu na wierzch), układamy wiśnie,
przykrywamy 2 ciastem, smarujemy resztą kremu i polewamy polewą.
UWAGA: ciasto przed spożyciem powinno
chłodzić się całą noc w lodówce, aby masa dobrze stężała, ja
pokroiłam od razu, więc na zdjęciach krem nie jest całkiem
zastygnięty
Zapraszamy wszystkich pasjonatów kuchni: https://www.facebook.com/groups/1680183622220912/
OdpowiedzUsuńCzym miozna zastapic chalwe?
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastapic chalwe ?
OdpowiedzUsuńmożna dodać pokruszone cukierki Michałki albo ulubione wafelki, ale wtedy to już nie będzie ciasto chałwowe
Usuńwygląda pysznie:)B...A
OdpowiedzUsuńale gdzie te biszkopty?
OdpowiedzUsuńbiszkopty, chodziło o ciasto po przekrojeniu, już poprawiam, żeby było jasne, pozdrawiam
Usuńok,dzięki bo już myślałam,że pomiędzy dwoma ciemnymi warstwami jest i krem i nasączone biszkopty i wiśnie :)chociaż jest to jakaś opcja:)
OdpowiedzUsuńw sumie z tymi biszkoptami też byłoby fajnie ;) do innego przepisu wykorzystam pomysł ;) pozdrawiam
Usuń