środa, 24 lutego 2016

JOGURTOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ

Aromatyczne bułeczki nadziane fetą i koperkiem, a z wierzchu posypane czarnuszką, która oprócz ciekawego smaku, ma również pozytywne działanie na nasz organizm.




SKŁADNKI

Bułeczki:
1,5 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
3 łyżki oleju,
1 białko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki soli

Nadzienie:
100 g sera feta,
2 łyżki posiekanego koperku,
1 żółtko,
2 łyżki mleka,



WYKONANIE

Bułeczki: Jogurt mieszamy widelcem z olejem i białkiem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki, a za gęsto więcej jogurtu. Z ciasta formujemy wałeczek jak na kopytka, dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy kuleczkę, rozpłaszczamy  i nakładamy farsz, sklejamy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach ok. 16 minut.

Nadzienie: fetę kruszymy, dodajemy mleko i posiekany koperek, mieszamy.


Dzięki SKWORCU w końcu spróbowałam czarnuszki, doskonale się nadaje do wypieków różnego rodzaju bułeczek i domowego pieczywa, możecie ją kupić TUTAJ. POLECAM!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz