sobota, 23 lutego 2019

A'la tiramisu z galaretką

Pyszne orzeźwiające ciasto z biszkoptami nasączonymi kawą oraz lekkim kremem, idealne do niedzielnej kawy.

 

 

SKŁADNIKI

Biszkopt:
3 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
300 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 serki homogenizowane waniliowe,
4 łyżeczki żelatyny

Poncz:
250 ml wrzątku,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:
dżem wiśniowy,
100 g podłużnych biszkoptów,
1 galaretka wiśniowa




WYKONANIE

Biszkopt:
Formę o wymiarach 20x26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na formę, pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy serki, a następnie przestudzoną żelatynę.

Poncz:
We wrzątku rozpuszczamy kawę, dodajemy wódkę, studzimy.

Przełożenie:
Biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy dżemem oraz połową kremy. Na kremie układamy nasączone w ponczu biszkopty, lekko dociskamy, smarujemy resztą kremu. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzchnią warstwę kremu. Chłodzimy w lodówce aż galaretka stężeje.





4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, aż trudno oderwać wzrok <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Galaretka *o* uwielbiam ją! Bardzo serdecznie dziękuję za przepis,przynajmniej już wiem co będę w weekend robiła.Nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń