Pyszne orzeźwiające ciasto z biszkoptami nasączonymi kawą oraz lekkim kremem, idealne do niedzielnej kawy.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
3 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
Krem:
300 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 serki homogenizowane waniliowe,
4 łyżeczki żelatyny
Poncz:
250 ml wrzątku,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
dżem wiśniowy,
100 g podłużnych biszkoptów,
1 galaretka wiśniowa
WYKONANIE
Biszkopt:
Formę o wymiarach 20x26 cm wykładamy
papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka,
następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy
na formę, pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej
ilości wrzątku. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy serki, a
następnie przestudzoną żelatynę.
Poncz:
We wrzątku rozpuszczamy kawę,
dodajemy wódkę, studzimy.
Przełożenie:
Biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy
dżemem oraz połową kremy. Na kremie układamy nasączone w ponczu
biszkopty, lekko dociskamy, smarujemy resztą kremu. Galaretkę
rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, gdy zacznie tężeć wylewamy na
wierzchnią warstwę kremu. Chłodzimy w lodówce aż galaretka
stężeje.
Wygląda smakowicie, aż trudno oderwać wzrok <3
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńależ pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńGalaretka *o* uwielbiam ją! Bardzo serdecznie dziękuję za przepis,przynajmniej już wiem co będę w weekend robiła.Nie mogę się doczekać :)
OdpowiedzUsuń