Jeśli tak jak ja nie możecie się zdecydować, jakie ciasto upiec na święta, czy ma to być makowiec, sernik czy szarlotka? Najlepiej zróbcie 3 ciasta w 1 ;)
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
                                                               2,5 szkl. mąki,
                                                               2 żółtka, 
                                                              150 g margaryny, 
                                                               ½ szkl. cukru, 
                                                              1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
                                                              śmietana
                                                             Masa serowa:
                                                             0,3 kg sera 
                                                             2 jajka
1/3 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
4 łyżki oleju
1/3 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
4 łyżki oleju
                                                             olejek cytrynowy,
                                                            2 łyżki wiórek
kokosowych
Dodatkowo:
                                                           5 łyżek masy makowej Helio,
                                                           2 białka
                                                          cukier do smaku,
                                                          mały słoik prażonych jabłek
                                                            WYKONANIE
Masa serowa: 
Ser mielimy dwukrotnie.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser, 
budynie i aromat.
Białka ubijamy z 2
łyżkami cukru, dodajemy wiórki kokosowe.
Masa makowa: Białka ubijamy na sztywną
pianę. 
Masę makową mieszamy z białkami.
Ciasto: Mąkę siekamy nożem  z
margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę,
zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy na 2 części, większą i
mniejszą. 
Jedną część cienko
rozwałkowujemy, smarujemy masą makową.
Drugą część ciasta
rozwałkowujemy na blaszkę o wym. 11x38, wykładamy jabłka,
kładziemy roladę makową, zalewamy serem. Pieczemy 40 minut, po tym czasie
nakładamy pianę z białek, pieczemy kolejne 15 minut.
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń