środa, 14 grudnia 2016

ŚWIĄTECZNY PIERNIK

pyszny i aromatyczny piernik, nie może go zabraknąć na wigilijnym stole


 


SKŁADNIKI
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1/2 op. przyprawy do piernika
kilka śliwek suszonych (drobno pokroić)
rodzynki
orzechy włoskie

Dodatkowo:
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
odrobina lukru + zielony barwnik

WYKONANIE
Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, margarynę, sodę i resztę składników. Mieszamy dokładnie, wylewamy na formę (11x38 cm). Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, smarujemy podgrzanymi powidłami, polewamy polewą i lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz