wtorek, 3 stycznia 2017

MAKOWIEC JAPOŃSKI

W tym roku na Święta Bożego Narodzenia postanowiłam w końcu zrobić makowca japońskiego, nigdy wcześniej go nie jadłam, ale gdy natknęłam się na nie przeglądając książkę 103 ciasta Siostry Anastazji, postanowiłam je zrobić, lekko modyfikując według moich upodobań. Ciasto to doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole, jak również na imprezie karnawałowej. Jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zostało mi trochę ciasta kruchego więc stanowiło ono spód do makowca, ale po upieczeniu, mogę stwierdzić, że nie jest konieczne. W przyszłym roku na pewno go upiekę, ale w dużej blaszce i bez kruchego ciasta.

 


 

SKŁADNIKI

30 dag gotowej masy makowej,
2 jabłka,
4 jajka,
10 dag masła,
¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich,
6 łyżek kaszy manny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3-4 łyżki cukru

Dodatkowo:
gotowe kruche ciasto (można pominąć),
polewa czekoladowa


WYKONANIE
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, następnie masę makową, jabłka, orzechy, mannę, proszek do pieczenia oraz syrop. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wykładamy pergaminem, cienko rozwałkowujemy ciasto, nakłuwamy widelcem, nalewamy masę makowo-jabłkową. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta polewamy polewą, dekorujemy orzechami lub posypką.

4 komentarze:

  1. Mam pytanie; czy tej masy makowej nie jest za mało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam w małej foremce z połowy porcji, wg przepisu siostry Anastazji był to zmielony mak, ja akurat miałam gotową masę makową, która mi została, ale można dodać więcej i dodatkowo ulubione bakalie

      Usuń
    2. Dziękuję, tak właśnie zrobiłam.Już się piecze :)

      Usuń
    3. Dodałam więcej i właśnie się piecze. Dzięki

      Usuń