Jak wiadomo domowe pieczywo jest najlepsze, na drugie śniadanie, przekąska, czy jako dodatek do zupy. Zawijańce zrobiłam na bazie mąki chlebowej oraz graham, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, który ma właściwości lecznicze oraz czarnuszki, która ma m.in. właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
SKŁADNIKI
Ciasto:
200 g mąki graham Młynomag,
100 g mąki chlebowej typ 720 Młynomag,
1 łyżka mąki pszennej tortowej,
20 g świeżych drożdży,
100 ml wody,
100 ml mleka,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
200 g serka typu feta,
3 łyżki czosnku niedźwiedziego,
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
2 łyżki mleka,
mąka do podsypywania
WYKONANIE
Ciasto: Mleko podgrzewamy z wodą. W misce
rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem,
dodajemy łyżkę mąki pszennej, odkładamy na 5 minut w ciepłe
miejsce. W dużej misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy
przygotowany zaczyn drożdżowy, oliwę, wyrabiamy aż ciasto zacznie
odchodzić od ręki, dodając w miarę potrzeby odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy
ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie: ser rozdrabniamy, dodajemy
mleko, aby można było rozsmarować masę, a na końcu czosnek
niedźwiedzi.
Wykonanie zawijańców. Wyrośnięte
ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z części rozwałkowujemy w
prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zawijamy jak roladę, nacinamy wzdłuż. Zaplatamy warkocz i zwijamy w kółko. Przekładamy na
blaszkę do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 15-20 min w
180 stopniach.
Fajnie wyglądają))
OdpowiedzUsuńAle pięknie się upiekły!
OdpowiedzUsuń