niedziela, 13 listopada 2016

CIASTO "INKA"

Jeśli chcecie zrobić szybkie i smaczne ciasto, zdecydowanie polecam to!!! Powidła śliwkowe, firmy Orzech , których użyłam, dodają całego aromatu, a polewa czekoladowa, którą oblałam całe ciasto, pasuje idealnie, wierzch posypałam wiórkami z białej czekolady. Ciasto nie jest za słodkie, słodyczy dodają powidła i polewa. Do tego filiżanka kawy Inki lub innej i oto pomysł na słodkie niedzielne popołudnie.






SKŁADNIKI
2 szkl. mąki,
2 jajka,
¾ szkl. mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szkl. cukru,
1/3 szkl. wiórek z czekolady mlecznej
aromat rumowy,
2 łyżki kawy Inka,
3 łyżki oleju,
3 łyżki powideł śliwkowych

Dodatkowo:
polewa czekoladowa,
biała czekolada (wiórki)



WYKONANIE


Mąkę, proszek i kawę mieszamy w 1 misce. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, następnie mąkę na przemian z mlekiem, a na końcu aromat, powidła i czekoladę, mieszamy. Przekładamy do formy o wym. 25X11 cm, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Powidła podgrzewamy w rondelku, przekładamy nimi ciasto. Wierzch smarujemy polewą i posypujemy białą czekoladą.

 Rada: użyłam formy o wymiarach 25x11 cm i ciasto wyszło bardzo wysokie, możecie użyć np. dłuższej keksówki i wtedy skrócicie czas pieczenia np. o 5 minut.

Udanych eksperymentów kulinarnych z firmą ORZECH!!!

2 komentarze: