Muffinki te są wilgotne, z kawałkami czekolady, a całość wieńczą posiekane orzechy. Z kubkiem gorącej kawy bądź herbaty smakują rewelacyjnie, więc na jednej muffince się nie skończy.
SKŁADNIKI
1 szkl. cukinii startej na dużych
oczkach,
2 szkl. mąki,
¾ szkl. cukru,
2 jajka,
1/3 szkl. oleju,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki kakao,
½ łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szkl. posiekanych orzechów
włoskich,
½ tabliczki gorzkiej czekolady
polewa czekoladowa
WYKONANIE
Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem,
proszkiem do pieczenia oraz cukrem. W 2 misce łączymy jajka z
jogurtem oraz olejem, roztrzepujemy dodajemy suche składniki oraz
cukinię, mieszamy łyżką, dodajemy posiekaną czekoladę. Gotową
masę przekładamy do foremek na muffiny, posypujemy orzechami.
Pieczemy ok. 20 -25 min w temp. 180 stopni.
Muszą być znakomite, bo prezentują się pysznie! :)
OdpowiedzUsuńProponuje polac polewa czekoladowa i beda jeszcze lepsze
OdpowiedzUsuń