W planach miał być sernik na murzynku, a wyszedł murzynek na serniku ;) Lekkie ciasto murzynkowe wypłynęło nad masę serową i tak oto powstało to ciasto.
SKŁADNIKI
Murzynek: forma o wymiarach 21x26 cm
½ kostki masła,
½ szkl. cukru,
6 łyżek mleka,
2 łyżki kakao,
¾ szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka
Masa serowa:
500 g twarogu,
3 jajka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
¼ szkl. oleju,
150 g serka waniliowego,
olejek waniliowy
Dodatkowo:
czekolada gorzka,
2 łyżki śmietanki 30%,
WYKONANIE
Murzynek:
Masło rozpuszczamy razem z cukrem,
mlekiem i kakao. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną masę
przelewamy do miski, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do
pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Tak przygotowaną masę
wykładamy na brytfankę wyłożoną pergaminem.
Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy
zmielony twaróg, serek, budyń, olej i aromat. Tak przygotowaną
masę delikatnie wykładamy na ciasto murzynkowe. Pieczemy 50 min.w
180 stopniach.
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką. Po wystudzeniu polewamy ciasto, posypujemy perełkami.
Masa serowa poszła na dół, ponieważ
ciasto było lżejsze, jeśli dodamy więcej mąki powinno zostać na
dole, a masa serowa u góry.
Alez apatyczny serniczek, chetnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńPyszny sernik. Uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńNieważne w jakiej kolejności, na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń