łatwy w przygotowaniu sernik na zimno, który zrobiłam na swoje imieniny
SKŁADNIKI
Biszkopt:
blaszka: 20x28 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g sera z wiaderka na sernik,
4 łyżeczki żelatyny,
1-2 łyżki cukru pudru,
1 czekolada nadziewana "Złoty
Orzech" Goplana
Dodatkowo:
galaretka owoce leśne,
kuleczki czekoladowe,
jagody,
biszkopty podłużne,
herbata do nasączenia
WYKONANIE
Brytfankę wykładamy papierem do
pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem,
dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Mieszamy, wylewamy do formy. Pieczemy ok. 15-20 min w 180
stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, zdejmujemy papier.
Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy
z cukrem, dodajemy ostudzoną czekoladę oraz żelatynę. Połowę
masy wylewamy na biszkopt, na wierzchu układamy po kilka biszkptów
nasączonych w herbacie, zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy
jagodami i kuleczkami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku.
Gdy masa stężeje zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do
całkowitego stężenia.
Tak pysznego sernika z chęcia bym zjadła nawet dwa kawałeczki ;)
OdpowiedzUsuńMarta zapraszam, częstuj się ;)
UsuńTo ja też się wpraszam ;-)
OdpowiedzUsuń