Truskawkowe usta Adama, to ciasto chyba większości osób znane, postanowiłam je trochę zmodyfikować i dodać truskawki oraz galaretkę.
SKŁADNIKI
Ciasto na blaszkę 28x20cm:
2 jajka,
1/2 szkl. zsiadłego mleka,
1/4 szkl. oleju,
1 1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao
2 jajka,
1/2 szkl. zsiadłego mleka,
1/4 szkl. oleju,
1 1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao
Krem truskawkowy:
330 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
25 dag truskawek,
2 płaskie łyżki żelatyny
Dodatkowo:
małe okrągłe biszkopty,
dżem truskawkowy,
galaretka truskawkowa
małe okrągłe biszkopty,
dżem truskawkowy,
galaretka truskawkowa
WYKONANIE
Ciasto: suche składniki łączymy w 1
misce, mokre w 2. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi,
przelewamy do foremki. 2 biszkopty sklejamy ze sobą dżemem,
układamy w cieście obok siebie. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto można lekko nasączyć, np. sokiem.
Krem truskawkowy: żelatynę namaczamy w gorącej
wodzie, studzimy. Truskawki miksujemy, śmietanę ubijamy, dodajemy
cukier puder, zmiksowane truskawki i żelatynę, rozsmarowujemy na
cieście.
Na wierzchu kremu układamy pokrojone truskawki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl.
wrzątku, tężejącą wylewamy na truskawki.
Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka stężeje.
Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka stężeje.
Cudowne ciasto, bardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuńbardzo pyszne, mniam
OdpowiedzUsuń