Małe serniczki z truskawkami, nie można im się oprzeć.
SKŁADNIKI
Na 6 babeczek:
6 biszkoptów,
150 g mascarpone,
150 g śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
25 dag truskawek,
½ op.galaretki cytrynowej
WYKONANIE
1.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl.
wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych,
pozostawiamy do stężenia.
2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
3.Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę
blendujemy.
4. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus
truskawkowy oraz żelatynę.
5. Odłożone truskawki kroimy w plastry,
dodajemy do masy serowej.
6. Powstałą masą napełniamy foremki w których
stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
RADA: Aby łatwiej było wyjąć babeczki,
można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz