Dziś mamy niedzielę, więc postanowiłam zrobić sobie pyszne, leniwe śniadanko, gdyż w tygodniu nie mam na to czasu. Śniadanie na słodko to coś, za czym przepadam, do tego mnóstwo owoców, kawa lub sok i taki początek niedzieli jest najfajniejszy.
Takie racuszki możecie również przygotować na deser lub podwieczorek, dzieciom z pewnością przypadną do gustu ;)
SKŁADNIKI
Racuszki:
150 g serka waniliowego
homogenizowanego,
ok. ¾ szkl. mąki pszennej,
2 jajka,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1 op. cukru waniliowego,
Przełożenie:
150 g gęstego serka waniliowego,
owoce,
masło do smażenia
WYKONANIE
Jajka mieszamy z serkiem za pomocą
trzepaczki, dodajemy mąkę oraz resztę składników, gdyby ciasto
było za rzadkie dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy 2-3
łyżki masła. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po łyżce ciasta (podczas smażenia ciasto urośnie),
smażymy na złoto z obu stron, następnie osączamy na ręczniku
papierowym.
Środek racuszka smarujemy konfiturą,
a dookoła wyciskamy szprycą porcję serka, układamy następny
racuszek, i postępujemy ponownie tak jak za 1 razem. Na ostatnim racuszku na wierzchu robimy kleks z serka i konfitury oraz układamy owoce.
Do przełożenia racuszków użyłam konfitury z czarnego bzu od LUKS POMADA, która przełamała słodki smak racuszków i serka. Smak ma nietypowy, lekko wytrawny,który doskonale uzupełnia się w tym daniu. POLECAM!!!
Na śniadanko idealne :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńalbo na podwieczorek ;)
Usuń