niedziela, 22 maja 2016

CAPPUCCINO

taką kawę każdy może sobie przygotować bez wychodzenia z domu, nie trzeba nawet ekspresu i możemy w niedzielne przedpołudnie delektować się pyszną kawą z pianką, do tego jakieś ciacho i nic więcej do szczęścia nie trzeba ;)

 



SKŁADNIKI
2 łyżeczki kawy mielonej,
150 ml wrzątku,
ok 100 ml mleka,
kakao do posypania

WYKONANIE 

Zaparzamy espresso, następnie przecedzamy aby pozbyć się fusów, espresso wlewamy do filiżanki. Mleko podgrzewamy, aby było bardzo ciepłe, ubijamy ręcznym mikserem, aż powstanie pianka,wlewamy delikatnie do kawy, tak aby pianka pozostała na wierzchu, posypujemy kakao.


Do mojego cappuccino użyłam kawy mielonej Cafe Liegeois "Mano Mano", która pochodzi z Meksyku. Jest mocna i aromatyczna. Można ją przyrządzać zarówno w ekspresie, jak i tradycyjną metodą parzenia. Kawę możecie zakupić na stronie Przyjaciele Kawy. Polecam!!!

1 komentarz: