Lekki sernik o smaku cappuccino na biszkoptach, idealne ciasto na upalny weekend, ciasto ma konsystencję puszystej pianki. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy cappuccino, na którą przepis znajdziecie TUTAJ.
SKŁADNIKI
Masa serowa:
200 ml mleka,
1 śnieżka,
7 łyżek cappucino czekoladowego,
400 g sera twarogowego z wiaderka,
1 cukier waniliowy,
6 łyżeczek żelatyny
Pianka:
1 szkl. śmietany 30%,
1 op.cukru waniliowego,
1 śmietan-fix
Dodatkowo:
2 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie,
1 szkl. wystudzonego cappucino,
kakao do posypania
WYKONANIE
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl.
gorącej wody, studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy
cappucino, następnie po łyżce sera oraz cukier, delikatnie
mieszamy, na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy.
Formę o wym.28x20 cm wykładamy folią
spożywczą. Biszkopty maczamy w cappucino, układamy w formie obok
siebie, wylewamy połowę masy serowej, układamy warstwą
nasączonych biszkoptów, zalewamy resztą masy, wyrównujemy.
Wkładamy do lodówki aby masa lekko stężała.
Pianka:
Cukier mieszamy z usztywniaczem.
Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier z
usztywniaczem. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa
cukierniczego, robimy rozetki na masie serowej. Schładzamy kilka
godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.
Ciasto ozdobiłam jadalnymi motylami, które możecie zakupić na stronie JUMAZOMA
Fantastyczny serniczek :)
OdpowiedzUsuńdzięki Asiu
UsuńBardzo apetycznie się prezentuje)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszny serniczek, uwielbiam wszystko co kawowe :) Jest coraz cieplej, więc pora na ciasta na zimno :)
OdpowiedzUsuńno Kasiu pogoda nas dopieszcza ostatnio ;)
UsuńBardzo pyszne ciasto :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCo to jest ta Śnieżka?
OdpowiedzUsuńŚmietana w proszku https://www.google.pl/search?q=śnieżka+w+proszku&client=ms-unknown&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj8yuHA07LYAhWGyKQKHR5jAxwQ_AUIESgB&biw=360&bih=559#imgrc=yZ0yv__ZlI6RdM:
Usuń