wtorek, 30 sierpnia 2016

PLACUSZKI Z CUKINII

chrupiące placuszki z cukinii to pyszna przekąska

 




SKŁADNIKI

2 małe cukinie,
1 cebula,
2 jajka,
5 łyżek mąki pszennej,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
1 ząbek czosnku,
2 łyżki jogurtu naturalnego

WYKONANIE

Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy. Odstawiamy na 10 min, następnie odsączamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, jogurt oraz mąkę. Doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy. Na rozgrzaną patelnią lekko posmarowaną olejem, nakładamy po 1 łyżce masy, smażymy placki z obu stron na złoto. 
Możemy podać placuszki z ulubionym sosem lub zjeść samodzielnie.


4 komentarze: