Pyszne, puszyste, odrywane bułeczki z farszem serowo-jagodowym, które szybko się przyrządza. Idealne na deser, śniadanie, czy kolację, do tego obowiązkowo kakao lub ciepłe mleko. A że dziś mamy taki pochmurny dzień, takie bułeczki z pewnością poprawią nam humor.
SKŁADNIKI
Nadzienie:
200 g sera w kostce
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
1/2 szklanki jagód
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
3 łyżki cukru
ok 250 g mąki
1 jajko
50 ml oleju
szczypta soli
200 g sera w kostce
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
1/2 szklanki jagód
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
3 łyżki cukru
ok 250 g mąki
1 jajko
50 ml oleju
szczypta soli
WYKONANIE
Farsz: Wszystkie składniki
miksujemy w blenderze.
Ciasto: Mleko podgrzewamy. Do miski kruszymy
drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy,
odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę
cukru, jajko, olej, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto.
Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt.
Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę wzdłuż
krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o
grubości ok. 3 cm. Układamy w prostokątnej formie o wymiarach 26 x
20 zostawiając niewielkie przerwy. Odkładamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku
nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy
lukrem.
Super bułeczki, bardzo lubię wypieki z jagodowym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńAle słodko wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMega!