tradycyjna metoda kiszenia ogórków stosowana w moim rodzinnym domu od wielu lat. Ogóreczki doskonałe na kanapki, do zupy ogórkowej czy też sałatek
SKŁADNIKI
ogórki,
gałązki kopru (z kwiatostanem),
liście laurowe,
ziarna pieprzu czarnego,
ziarna ziela angielskiego,
ziarna gorczycy,
chrzan,
czosnek
Zalewa:
1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody
WYKONANIE
Na dno litrowego słoika wkładamy
koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela
angielskiego, ok. 8 ziaren pieprzu, 5 ziaren gorczycy. Układamy
ciasno umyte ogórki ciemniejszym końcem do dołu. Sól rozpuszczamy
w gorącej wodzie.
Ciepłą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy,
odstawiamy do ukiszenia. Po około tygodniu pasteryzujemy ok. 5
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz