małe babeczki na 2 kęsy pięknie udekorują stół i stanowią pyszny deser
SKŁADNIKI
Babeczki: z podanej porcji wyszło 15 babeczek
2
szkl. mąki,
3 żółtka,
6 łyżek cukru,
150 g margaryny,
szczypta
soli,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżka śmietany
Krem
orzechowy:
2
jajka,
¾ szkl. cukru,
¾ szkl. mleka,
15 dag orzechów włoskich,
200 g masła
Dodatkowo:
olej
bułka tarta
½
opakowania galaretki o smaku owoce leśne
czekoladowe serduszka i
perełki do dekoracji
WYKONANIE
Babeczki: Mąkę
mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy
nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany,
zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół
godziny.
Foremki
na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą.
Gotowe
ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w
foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy
widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.
Krem: Jajka
ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową.
Galaretkę
rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody. Wlewamy do naczynia
aby warstwa galaretki miała ok. 1 cm. Gdy galaretka stężeje kroimy
ją nożem w małe kosteczki.
Babeczki
napełniamy kremem, dekorujemy galaretką, serduszkami i perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz