tradycyjne rurki z kremem budyniowym to doskonała propozycja na karnawał
SKŁADNIKI
Ciasto:
125 g masła,
1 ½ szkl. mąki,
½ szkl. śmietany,
szczypta soli
Krem:
1 ½ szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
1 kostka masła,
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
1 białko,
2 łyżki cukru waniliowego,
2 łyżki cukru kryształ,
3 łyżki masła do posmarowania foremek
WYKONANIE
Ciasto: składniki na ciasto łączymy ze sobą,
wkładamy do torebki foliowej i schładzamy w zamrażarce przez 1
godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na 20
pasków o szer. 1,5- 2 cm. Rurki smarujemy masłem. Każdą rurkę
owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie.
Białko lekko ubijamy. Na talerzyku mieszamy ze sobą cukry. Rurki
owinięte ciastem maczamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy
ok. 15 min w 180 stopniach.
Krem:1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem.
Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka
– studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z
cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz