Zostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów, więc postanowiłam w końcu zrobić chlebek bananowy. Zainspirowałam się przepisem z TEJ strony. Pyszny, pożywny chlebek, posmarowany dżemem smakuje doskonale.
SKŁADNIKI
3 dojrzałe banany,
120 g mąki pszennej,
120 g mąki graham,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
150g jogurtu naturalnego,
3 jajka,
garść orzechów włoskich
WYKONANIE
Banany rozgniatamy, dodajemy jajka,
jogurt i syrop klonowy, mieszamy. W drugiej misce łączymy suche
składniki. Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz
posiekane orzechy, mieszamy. Wylewamy do formy (20x10cm) wyłożonej
pergaminem, pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.
Fajny domowy wypiek :)
OdpowiedzUsuńsuper. moje dziecko oszaleje z radości na taki chlebek. Jest fanatykiem bananowego ciacha (u mnie na stronie http://www.wysmakowane.pl/przepisy/ciasto-bananowe-z-lemon-curd/), więc ten chlebek też na pewno zrobi furorę :)
OdpowiedzUsuń