środa, 5 lipca 2017

BELRISO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Pyszny ryżowy deser z musem truskawkowym z niewielkim dodatkiem cukru.

 



SKŁADNIKI
½ szkl. ryżu,
600 ml mleka,
laska wanilii,
cukier do smaku,
50 ml śmietany 30%,
½ szkl. zmiksowanych truskawek,
kilka truskawek do dekoracji


WYKONANIE

Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii, gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje i ryż wchłonie mleko. Dosładzamy do smaku. Przestudzone mieszamy ze śmietanką. Truskawki zagotowujemy, aż lekko zgęstnieją, dosładzamy do smaku cukrem. Do pucharków przekładamy ryż, a następnie mus truskawkowy. Dekorujemy truskawkami oraz miętą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz