poniedziałek, 23 stycznia 2017

FRANCUSKIE CYGARA ZE SZPINAKIEM I FETĄ

 Smaczna i szybka przekąska, która szybko znika ze stołu. Podajemy z ulubionym sosem.

 





SKŁADNIKI
1 płat ciasta francuskiego,
250 g mrożonego szpinaku,
200 g sera feta,
kilka suszonych pomidorów,
jajko,
czarnuszka,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz



WYKONANIE

Masło rozpuszczamy, dodajemy szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kroimy w kostkę, mieszamy ze szpinakiem. Pomidory kroimy w paski. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o bokach 8 cm. Na środku układamy farsz,pomidora, rozpłaszczamy, zwijamy w rulonik i tak z pozostałymi składnikami. Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.



1 komentarz: