SKŁADNIKI
Ciasto:
2 jajka,
2 łyżki cukru,
4 łyżki zmielonych orzechów
włoskich,
2 łyżki mąki,
2 łyżki mąki,
2 łyżki oleju,
1 łyżka kakao,
3 łyżki zsiadłego mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
½ szkl. mocnej kawy,
3 łyżki spirytusu,
1 łyżka cukru
Masa kawowa:
200 ml śmietany 30%,
1 tabliczka białej czekolady,
200 g serka naturalnego,
2 łyżeczki żelatyny,
3 łyżeczki mocnej kawy
rozpuszczalnej,
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
czereśnie,
galaretka wiśniowa
WYKONANIE
Ciasto: Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem,
dodajemy zmielone orzechy, olej, zsiadłe mleko i pozostałe
składniki. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej
bułką tartą. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu
ciasto nasączamy ponczem.
Masa kawowa: Kawę zalewamy 1/2 szkl.
wrzątku, rozpuszczamy w niej żelatynę i pozostawiamy do
ostudzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną czekoladę,
następnie serek oraz wystudzoną kawę z żelatyną. Mieszamy do
połączenia składników. Całość wylewamy na ciasto i odstawiamy
do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl.
wrzątku. Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki, układamy
na masie kawowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Schładzamy 3 godz. w lodówce.
czy dobrze widze, że w przepisie na ciasto nie ma mąki??
OdpowiedzUsuńdzięki za czujność, już poprawiam ;) mąka jest ;)
UsuńWygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, muuooaa.blogspot.com