niedziela, 3 lipca 2016

ORZECHOWO-KAWOWY CZEREŚNIOWIEC

 pełne różnych aromatów ciasto z orzechami, nutką kawy i czereśniami

 


SKŁADNIKI
Ciasto:
2 jajka,
2 łyżki cukru,
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
2 łyżki mąki,
2 łyżki oleju,
1 łyżka kakao,
3 łyżki zsiadłego mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
½ szkl. mocnej kawy,
3 łyżki spirytusu,
1 łyżka cukru

Masa kawowa:
200 ml śmietany 30%,
1 tabliczka białej czekolady,
200 g serka naturalnego,
2 łyżeczki żelatyny,
3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
czereśnie,
galaretka wiśniowa

WYKONANIE

Ciasto: Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy zmielone orzechy, olej, zsiadłe mleko i pozostałe składniki. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto nasączamy ponczem. 

Masa kawowa: Kawę zalewamy 1/2 szkl. wrzątku, rozpuszczamy w niej żelatynę i pozostawiamy do ostudzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną czekoladę, następnie serek oraz wystudzoną kawę z żelatyną. Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki, układamy na masie kawowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy 3 godz. w lodówce.

3 komentarze:

  1. czy dobrze widze, że w przepisie na ciasto nie ma mąki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za czujność, już poprawiam ;) mąka jest ;)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie :D
    pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń