dlaczego bajeczne? bo do ich zrobienia użyłam czekolady bajecznej z orzeszkami i wafelkami, która doskonale komponuje się z malinami ;) i smakują po prostu bajecznie!!!
Składniki na 6 tartaletek:
Ciasto:
1 ¼ szkl. mąki krupczatki Młynomag,
150 g masła,
1/3 szkl. cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
2 łyżki zimnej wody,
1 żółtko
Krem:
300 ml śmietanki 36%,
150 g czekolady bajecznej (nadziewana
wafelkami i orzeszkami)
Dodatkowo:
maliny,
WYKONANIE
Ciasto: mieszamy suche składniki,
dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko
zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min.
Formy o średnicy 10 cm smarujemy
masłem i posypujemy bułką tartą.
Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy
6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy
ok. 25 min w 180 stopniach.
Krem: śmietankę podgrzewamy (uwaga,
nie możemy jej zagotować !!!), dodajemy połamaną czekoladę,
mieszamy do połączenia składników. Ostudzoną masę wkładamy do
lodówki na kilka godzin. Następnie masę ubijamy mikserem aż
zgęstnieje.
Upieczone tartaletki studzimy na
kratce, można lekko nasączyć przestudzoną herbatą, nakładamy
krem, ozdabiamy malinami i kuleczkami. Schładzamy ok. 2 godzin.
Piękne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńWizualnie to mistrzostwo świata,muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń