wtorek, 5 lipca 2016

MUFFINKI Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

uwielbiam muffinki w każdej postaci, z kremem lub z owocami, gdy jest sezon na jagody, nie może ich zabraknąć na moim stole, idealne do popołudniowej kawki

 




SKŁADNIKI

 Suche składniki:
1 szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki mokre:
1/4 szkl. oleju,
1/2 szkl. mleka,
1 łyżka śmietany,
1 jajko

Dodatkowo: 
Kruszonka: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru

2-3 łyżki jagód,
4 kostki czekolady gorzkiej

WYKONANIE
Suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2 misce. Czekoladę siekamy. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy czekoladę gorzką oraz jagody. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszły :) Powiedziałabym, że to super dodatek nie tylko do popołudniowej kawki, ale również do śniadanka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki pycha! Dziś zrobione, wyszły idealne :)

    OdpowiedzUsuń