uwielbiam drożdżówki, a domowe są najlepsze, zwłaszcza podane z ciepłym mlekiem ;) można posypać kruszonką lub polać lukrem
SKŁADNIKI
CIASTO:
ok. 150 g mąki tortowej Młynomag
ok. 150 g mąki tortowej Młynomag
200 g mąki tortowej Młynomag
35 g drożdży
3/4 szkl. mleka
2 żółtka
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
200 g twarogu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
cukier do smaku
3 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
mąka do oprószania
białko do posmarowania
lukier
35 g drożdży
3/4 szkl. mleka
2 żółtka
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
200 g twarogu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
cukier do smaku
3 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
mąka do oprószania
białko do posmarowania
lukier
WYKONANIE
1. Mleko podgrzewamy. W połowie mleka rozkruszamy
drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do
wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy
żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w
razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na
godzinę w ciepłe miejsce.
2.W tym czasie robimy nadzienie:
twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i wiórkami na
jednolitą masę.
3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie,
rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem.
4.Zwijamy do środka jeden bok. Następnie nakładamy drugi bok.
6. Ciasto tniemy na 8 równych kawałków.
7. Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy jeden z końców o 180
stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej
pergaminem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w
180 stopniach.
8.Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem.
Rada: jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki ;) tyle ile ciasto "przyjmie".
Niczym z najlepszej cukierni.
OdpowiedzUsuńpróbuje podkreślic na niebiesko tekst aby wydrukowac sobie z netu zaznaczenie (bez fotek) niestety... nie da się.... blokada przed kopiowaniem, a szkoda, bo przez to drukowac też nie mogę..... i jak zabrać do domu i upiec?
OdpowiedzUsuńżeby wydrukować przepis nie trzeba kopiować, wystarczy kliknąć przepis ,na dole przepisu jest funkcja "print" - drukowanie
UsuńIle ma byc maki ,coś mi sie w przepisie nie zgadza.
OdpowiedzUsuńprzepraszam już poprawiłam, o 1 zero za dużo mi się dodało
UsuńAleż one cudowne! Mam słabość do takich bułeczek :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
wyglądają cudownie, dzisiaj zrobię na podwieczorek ... Joanna
OdpowiedzUsuńmega smakowicie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
muuooaa.blogspot.com
W przepisie jest o rozpuszczaniu margaryny ale w składnikach jej nie ma to jak w końcu jest z tym tłuszczem? :) i jeszcze pytanie 2 kg mąki? To bardzo dużo. Na pewno tyle? Na te ilość dawałam w moim przepisie 1 kg. I pytanie trzecie - te 150 gramów mąki ze składników to do czego jest? Dziękuję bardzo... Aha i jeszcze pytanie odnośnie zwijania bo nie rozumiem. Zakładamy trzecia część na drugą tak aby się nakładaly na siebie? czy raczej druga i trzecia nakładamy ku środkowi? Dziękuję za podpowiedzi
OdpowiedzUsuńjeśli mamy olej, możemy dać 3 łyżki, natomiast gdy nie mamy oleju pod ręką możemy dać rozpuszczoną ostudzoną margarynę. Jeśli chodzi o mąkę w przepisie jest w sumie 350 g mąki, bo dawałam 2 rodzaje, ale mąki można dać mniej lub więcej w zależności ile ciasto przyjmie
Usuńtrzecią część nakładamy na drugą aby nakładały się na siebie
Usuńwyszły przepyszne, kolejny raz robię z podwójnej porcji, na zdjęciu nie ma lukru bo nie zdążyłam polać, domownicy od razu wzięli się za jedzenie, że ledwo zdążyłam fotkę zrobić, pozdrawiam Joanna
OdpowiedzUsuń