piątek, 8 lipca 2016

DROŻDŻÓWKI SEROWO-KOKOSOWE

uwielbiam drożdżówki, a domowe są najlepsze, zwłaszcza podane z ciepłym mlekiem ;) można posypać kruszonką lub polać lukrem

 


 



SKŁADNIKI

CIASTO:
ok. 150 g mąki tortowej Młynomag
200 g mąki tortowej Młynomag
35 g drożdży
3/4 szkl. mleka
2 żółtka
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Nadzienie:
200 g twarogu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
cukier do smaku
3 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
mąka do oprószania
białko do posmarowania
lukier

WYKONANIE

1. Mleko podgrzewamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

2.W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i wiórkami na jednolitą masę.

3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem.



4.Zwijamy do środka jeden bok. Następnie nakładamy drugi bok.



6. Ciasto tniemy na 8 równych kawałków.

7. Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy jeden z końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. 



8.Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem.



Rada: jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki ;) tyle ile ciasto "przyjmie".

12 komentarzy:

  1. próbuje podkreślic na niebiesko tekst aby wydrukowac sobie z netu zaznaczenie (bez fotek) niestety... nie da się.... blokada przed kopiowaniem, a szkoda, bo przez to drukowac też nie mogę..... i jak zabrać do domu i upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby wydrukować przepis nie trzeba kopiować, wystarczy kliknąć przepis ,na dole przepisu jest funkcja "print" - drukowanie

      Usuń
  2. Ile ma byc maki ,coś mi sie w przepisie nie zgadza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam już poprawiłam, o 1 zero za dużo mi się dodało

      Usuń
  3. Ależ one cudowne! Mam słabość do takich bułeczek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają cudownie, dzisiaj zrobię na podwieczorek ... Joanna

    OdpowiedzUsuń
  5. mega smakowicie.
    pozdrawiam.
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. W przepisie jest o rozpuszczaniu margaryny ale w składnikach jej nie ma to jak w końcu jest z tym tłuszczem? :) i jeszcze pytanie 2 kg mąki? To bardzo dużo. Na pewno tyle? Na te ilość dawałam w moim przepisie 1 kg. I pytanie trzecie - te 150 gramów mąki ze składników to do czego jest? Dziękuję bardzo... Aha i jeszcze pytanie odnośnie zwijania bo nie rozumiem. Zakładamy trzecia część na drugą tak aby się nakładaly na siebie? czy raczej druga i trzecia nakładamy ku środkowi? Dziękuję za podpowiedzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli mamy olej, możemy dać 3 łyżki, natomiast gdy nie mamy oleju pod ręką możemy dać rozpuszczoną ostudzoną margarynę. Jeśli chodzi o mąkę w przepisie jest w sumie 350 g mąki, bo dawałam 2 rodzaje, ale mąki można dać mniej lub więcej w zależności ile ciasto przyjmie

      Usuń
    2. trzecią część nakładamy na drugą aby nakładały się na siebie

      Usuń
  7. wyszły przepyszne, kolejny raz robię z podwójnej porcji, na zdjęciu nie ma lukru bo nie zdążyłam polać, domownicy od razu wzięli się za jedzenie, że ledwo zdążyłam fotkę zrobić, pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń