Jest to "must have" w moim letnim menu. Mogłabym jeść leczo, jeść i jeść. Jedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem.
SKŁADNIKI
1 cebula,
1 cukinia,
2 papryki czerwone,
2 pomidory,
½ kg kiełbasy śląskiej,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki ostrej papryki,
sól,
pieprz,
majeranek,
olej,
1 łyżka mąki
WYKONANIE
Cebulę kroimy w piórka. Papryki i
cukinię myjemy, pozbawiamy nasion. Kroimy w kostkę. Pomidory
sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w
plastry lub półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy
cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod
przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory. Kiełbasę podsmażamy,
dodajemy do miękkich warzyw, dusimy 5 minut, zaprawiamy mąką i
koncentratem, doprawiamy do smaku.
Idealna, lekka potrawa na upalne dni. Ja też najbardziej lubię jeść leczo z chlebem.
OdpowiedzUsuńSmaczny obiad w sam raz na teraz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i też często robię
OdpowiedzUsuńu mnie leczo (przepis Ani) z pęczakiem idealne danie szybko i smacznie , Aldona
OdpowiedzUsuńNiech żyje leczo :D
OdpowiedzUsuń